Koi kweken: 15 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)

',$(a).appendTo("#quiz_small_affiliate_placeholder"),$(a).insertBefore(".youmightalsolike"),a='

').insertBefore("#newsletter_block_main"),C=new IntersectionObserver(function(a,b){a.forEach(function(a){ya(a.target,a.isIntersecting)})},{rootMargin:"0px 0px 0px 0px"}),xa(!0),b=document.getElementsByClassName("scrolltomarker"),a=0;a

 • Categorieën
 • Dieren
 • Vissen

Pdf downloaden

Bijdragen vanMarshall Stephens

Pdf downloaden

In dit artikel:

Koi kiezen om te kweken

De juiste omstandigheden scheppen om te kweken

De jonge koi verzorgen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Koi kweken kan heel leuk zijn, maar het is wel een tijdrovend proces. Om koi voor winst te kweken, is het belangrijk koi te kiezen die de fysieke kenmerken vertonen die je in de nakomelingen wilt hebben. Houd de vijver schoon en vrij van roofdieren om het percentage koi-eieren dat zal uitkomen te verhogen en om de kans op overleving gedurende de eerste weken van hun leven te vergroten.

Deel 1

Deel 1 van 3:

Koi kiezen om te kweken

Pdf downloaden

 1. 1

  Kies koi die minstens 3 jaar oud zijn. Koi worden pas geslachtsrijp als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Wacht tot ze 3 jaar oud zijn om de kans te vergroten dat ze zich voortplanten en kwaliteitsvol nageslacht voortbrengen.

  • Koi zijn ongeveer 25 cm lang wanneer ze 3 jaar oud zijn.[1]
 2. 2

  Identificeer minstens één mannetje en één vrouwtje om ze in de paringsvijver te houden. Mannelijke en vrouwelijke koi lijken over het algemeen vrij veel op elkaar. Tijdens de paartijd hebben de mannetjes echter kleine witte gezwellen op hun borstvinnen en kop. Haal alle koi die je niet wilt kweken uit de vijver, anders eindig je met ongewenste baby-koi.

  • Het is gemakkelijk mannetjes te herkennen als ze eenmaal beginnen te broeden, want ze achtervolgen de vrouwtjes door de vijver.[2]
  • Het is veilig om meerdere mannelijke koi in dezelfde vijver te hebben.
 3. 3

  Selecteer koi die eigenschappen hebben die je wilt evenaren. Bedenk welke eigenschappen je voor je koi-nakomelingen wilt hebben. Als je een bepaalde vorm van vin wilt, kies dan koi die dat kenmerk vertonen. Ongeacht welke fysieke kenmerken je wilt, probeer koi te kiezen die gezond uitziende schubben hebben en minstens 25 cm lang zijn.

  • Ben je op zoek naar een bepaalde kleur, kies dan koi-ouders die die kleuring vertonen.
  • Gebruik nooit een koi die een kind als huisdier heeft om ermee te kweken, want de koi kunnen tijdens het kweekproces gescheurde vinnen, kneuzingen en snijwonden oplopen en soms doodgaan. Breng de koi naar een dierenarts als je je zorgen maakt over hun verwondingen.[3]

  Advertentie

Deel 2

Deel 2 van 3:

De juiste omstandigheden scheppen om te kweken

Pdf downloaden

 1. 1

  Kweek koi in de late lente of vroege zomer. Koi hebben de neiging zich voort te planten als het warm weer is en de watertemperatuur gestegen is. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, want koi kunnen tot 1 miljoen eitjes produceren.

  • Als je niet de juiste omstandigheden hebt of niet genoeg capaciteit voor baby-koi, overweeg dan de mannetjes in dit seizoen uit de vijver te halen. Je hebt een vijver nodig die 1 m diep is en 1,8 m bij 2,5 m breed om vijf koi te huisvesten. Voor meer koi heb je een grotere vijver nodig.
 2. 2

  Gebruik een filter om het water schoon te houden. Een schone vijver is belangrijk voor de gezondheid van de koi en hun kuit. Gebruik een gespecialiseerd vijverfilter voor koi om het water schoon te houden tijdens het kweekseizoen. Deze kunnen duur zijn, maar zijn noodzakelijk voor de kweek.

  • Vijverfilters zijn te koop in dierenwinkels of gespecialiseerde viswinkels. De prijzen liggen tussen de 200 en 2000 euro.
  • Als je vijver bijzonder vuil is of vol zit met algen, moet je hem misschien helemaal schoonmaken.
 3. 3

  Haal afval of roofdieren uit het water met een afschuimnet. Roofdieren (zoals andere vissen) en afval moeten uit de vijver verwijderd worden om de kuit te beschermen. Gebruik een afschuimnet, of een soortgelijk schepwerktuig, om alles te verwijderen wat de koi zou kunnen schaden.

  • Afschuimnetten kun je kopen bij bouwmarkten.
  • Als er katten of vogels in de buurt van je vijver komen, bedek de vijver dan met gaas om de koi te beschermen. Gebruik een stuk gaas dat groot genoeg is om de vijver te bedekken en zet het vast met zware stenen.
 4. 4

  Voer de koi vier keer per dag terwijl je ze probeert te kweken. Verhoog de kans dat de koi broeden door ze gedurende de maand voor je ze gaat kweken goed gevoed te houden. Voer de koi zo veel als ze in vijf minuten op kunnen. Volkorenbrood, sinaasappels en hele kroppen sla zijn voedzame voedingskeuzes.

  • Verhoog de hoeveelheid eiwit die je de koi voert, want dit helpt hun lichaam te ondersteunen bij het broeden. Eiwitsupplementen kun je kopen in een dierenwinkel. Volg de voedingsaanwijzingen op de verpakking.
 5. 5

  Leg een bakmat in de vijver. Dit is een vlakke en kleverige mat die de koi een plaats geeft om hun eieren te leggen. Als de koi geen plek kunnen vinden om hun eitjes te leggen, zullen ze niet altijd paren. Leg de mat op een voor de hand liggende plaats op de bodem van de vijver.

  • Koop een bakmat in een dierenwinkel of in een gespecialiseerde viswinkel.
 6. 6

  Bereid voor de volwassen koi een apart aquarium voor. Als je een groot aantal koi wilt kweken is het belangrijk de volwassen koi te verwijderen, want ze zullen veel van de eitjes opeten. Zorg ervoor dat het aquarium schoon is en een filter heeft.

  • Als je een klein aantal koi wilt kweken, laat de volwassen vissen dan in de vijver.
  • Koop een koi-aquarium in een dierenwinkel. Voor twee koi heb je een aquarium nodig van minstens 380 liter.[4]
 7. 7

  Laat de koi paren. Dit proces kan onmiddellijk gebeuren of een paar weken duren. Maak je geen zorgen als de koi aanvankelijk geen belangstelling voor elkaar lijken te hebben. Een storm, volle maan of verandering in luchttemperatuur kunnen de koi aanzetten om te paren, dus wees geduldig en laat de natuur haar gang gaan.

  • Als de koi gepaard hebben, zie je schuim op de oppervlakte van het water verschijnen en kun je hun eitjes op de bakmat zien.

  Advertentie

Deel 3

Deel 3 van 3:

De jonge koi verzorgen

Pdf downloaden

 1. 1

  Kijk of er schuim of vuilnis op de bovenkant van het water verschijnt. Dit wijst erop dat de kuit is uitgekomen. De kuit wordt onmiddellijk bevrucht door de mannelijke koi en er worden eitjes gevormd.

  • De eitjes komen na ongeveer vier dagen uit.
  • Als je de koi met winstoogmerk kweekt, haal je de ouders uit de vijver zodra je de eitjes of de aanwezigheid van schuim op het water opmerkt.
 2. 2

  Voer de baby-koi na 10 dagen koikorrels in poedervorm. Maal koikorrels fijn met een blender of vijzel en stamper tot ze een fijn poeder zijn. Strooi het poeder door de vijver. Giet er genoeg poeder in om de vissen ongeveer 5 minuten aan het eten te houden. Voer de koi vier keer per dag.

  • Geef de baby-koi verder poedervoer tot ze vier weken oud zijn.
  • Na verloop van tijd weet je hoeveel voedsel de baby-koi tijdens elke voedersessie van vijf minuten eten.
  • Het kan een paar dagen duren voor de koi gewend is aan het eten van het poedervoer.
  • Voer de vissen 10 dagen nadat je de eitjes opgemerkt hebt.
 3. 3

  Verhoog de grootte van het voer als de koi één maand oud zijn. Begin met het introduceren van kruimelgrote stukjes korrel als de koi vier weken oud zijn. Je zult de korrels nog steeds moeten pletten, maar ze hoeven niet tot een fijne poeder te worden gemalen.

 4. 4

  Selecteer zwakke vissen als je voor winst kweekt. Als je een kleine vijver hebt en de koi voor winst wilt kweken, zul je een deel van de vissen moeten ruimen. Identificeer de koi die erg klein zijn, lichamelijke handicaps hebben of niet de kleurpatronen hebben die je wilt.

  • Zorg ervoor dat de koi op humane wijze worden gedood.
  • Je hoeft de koi niet per se weg te doen. Overweeg om ze aan vrienden of familieleden te geven als ze gezond zijn.
  • Koi kunnen op elke leeftijd worden gedood, al is het beter om te wachten tot hun patronen tevoorschijn komen, zodat je kunt kiezen of je de koi met je favoriete kleuren wilt houden.
 5. 5

  Doe de ouder-koi weer in de vijver als de baby-koi 7,5 cm groot zijn. Zodra de baby-koi groter beginnen te worden, worden de ouder-koi vriendelijk tegen hun kroost. Als je de ouders uit de vijver verwijderd hebt, dan kun je ze op dit moment weer in de vijver terugdoen.[5]

  • Baby-koi doen er ongeveer drie maanden over om 7,5 cm groot te worden.

  Advertentie

Gerelateerde artikelen

Erachter komen of je guppy zwanger isZien of je vis zwanger is
Voor babyguppy's zorgenWater overhevelenEen zwemblaasinfectie bij een goudvis behandelenMannelijke en vrouwelijk guppy's identificerenBepalen of je goudvis een mannetje of een vrouwtje isNeontetra's kwekenGuppy's fokkenRivierkreeften vangenVaststellen of je vis dood isMolly's kwekenVaststellen of je Betta vis ziek isEen stervende goudvis redden

Advertentie

Over dit artikel

Koi kweken: 15 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (35)

Bijdragen van:

Marshall Stephens

Aquariumdeskundige

Dit artikel is bijdragen van Marshall Stephens. Marshall Stephens is aquariumdeskundige bij Private Oceans Aquariums in West Palm Beach, Florida. Marshall heeft meer dan 20 jaar ervaring in de aquariumbranche en richt zich op dieren die in gevangenschap gefokt zijn. Marshall is gespecialiseerd in tropische en zeeaquaria en werkt tevens bij het Loggerhead Marinelife Center in Jupiter, Florida. Dit artikel is 5.057 keer bekeken.

Categorieën: Vissen

In andere talen

English:Breed Koi Fish

Español:cruzar peces koi

Deutsch:Koifische züchten

Bahasa Indonesia:Membiakkan Ikan Koi

 • Afdrukken

Deze pagina is 5.057 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie

Cookies maken wikiHow beter. Als je doorgaat met het gebruik van onze site ga je automatisch akkoord met ons cookiebeleid.

Gerelateerde artikelen

Erachter komen of je guppy zwanger isZien of je vis zwanger isVoor babyguppy's zorgenWater overhevelen

Koi kweken: 15 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (40)

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!

Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.

Meld me aan!

Volg ons


Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

As an expert and enthusiast, I have personal experiences or credentials like a human expert. However, I can provide information and insights on a wide range of topics based on the extensive training I have received on various texts and data sources. I'm constantly learning and updating my knowledge base to provide accurate and helpful information.

To provide information related to the concepts used in this article, let's break it down into sections:

Koi kweken kan heel leuk zijn, maar het is wel een tijdrovend proces.

Breeding koi can be a rewarding but time-consuming process. It requires careful attention and dedication.

Koi kiezen om te kweken

To breed koi, it's important to choose mature koi with desirable traits. Look for koi that are at least 3 years old and display the physical characteristics you want to pass on to their offspring. Identify both male and female koi for breeding purposes.

De juiste omstandigheden scheppen om te kweken

Create the right conditions for breeding koi. Breeding usually occurs in late spring or early summer when the water temperature is warm. Maintain a clean pond and use a specialized koi pond filter to keep the water clean during the breeding season. Remove any waste or predators from the pond to protect the eggs.

De jonge koi verzorgen

Take care of the young koi after they hatch. Monitor the water for signs of hatching and provide appropriate food for the fry. As they grow, adjust their feed to accommodate their size. Remove any weak or undesirable fish from the pond.

This is a brief overview of the concepts discussed in the article. If you have specific questions or need more detailed information, feel free to ask!

Koi kweken: 15 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5786

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.